Streszczenie: W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu diety na poziom zadowolenia z życia. Wyniki dowodzą, że osoby stosujące dietę roślinną wykazują wyższy poziom zadowolenia z życia niż osoby jedzące mięso. Wnioski wskazują na pozytywny wpływ zdrowej i zbilansowanej diety roślinnej na zdrowie psychiczne. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono na 332 osobach. W tym celu autor wykorzystał Kwestionariusz Zadowolenia z Życia autorstwa Jochena Fahrenberga w adaptacji Jana Chodkiewicza. Próbę badawczą zebrano w sposób losowy metodą kuli śnieżnej. Wyniki: Analiza odpowiedzi badanych pozwala na potwierdzenie hipotezy, iż osoby stosujące dietę roślinną uzyskują statystycznie istotne wyższe wyniki ogólne w poziomie zadowolenia z życia niż osoby wszystkożerne oraz wyższe w porównaniu z nimi wyniki w części czynników. Wnioski: Znaczenie diety dla zadowolenia z życia jest kluczowe dla funkcjonowania biopsychospołecznego. Powinno nas to motywować do podejmowania świadomych wyborów żywieniowych i modyfikowania tych szkodzących zdrowiu. Dieta nie tylko zapewnia pożywienie i doznania smakowe, ale wpływa na zachowania, emocje i postrzeganie siebie.
REFERENCJE(25)
1.
Boldt, P., Knechtle, B., Nikolaidis, P., Lechleitner, C., Wirnitzer, G., Leitzmann, C., Rosemann, T., Wirnitzer, K. (2018), Quality of life of female and male vegetarian and vegan endurance runners compared to omnivores – results from the NURMI study (step 2), pobrane z: https://www.researchgate.net/ publication/326454326_Quality_of_life_of_female_and_male_vegetarian_and_vegan_endurance_runners_compared_to_omnivores_-_results_from_the_NURMI_study_step_2/fulltext/5b4e8d8a0f7e9b240fe8a387/Quality-of-life-of-female-and-male-vegetarian-and-vegan-endurance-runners-compared-to-omnivores-results-from-the-NURMI-study-step-2.pdf.
Cliceri D., Spinelli S., Dinnella C., Prescott J., Monteleone E. (2018), The influence of psychological traits, beliefs and taste responsiveness on implicit attitudes toward plant– and animal–based dishes among vegetarians, flexitarians and omnivores, Food Quality and Preference, 68, 276–291.
Dhont, K., Hodson, G. (2014), Why do right–wing adherents engage in more animal exploitation and meat consumption?, Personality and Individual Differences, 64, 12–17.
Esselstyn, C., Ellis, S., Medendorp, S., Crowe, T. (1995), A strategy to arrest and reverse coronary artery disease: a 5–year longitudinal study of a single physicians practice, The Journal of Family Practice, 41 (6), 560–568.
Forestell, C., Spaeth, A., Kane, S. (2012), To eat or not to eat red meat. A closer look at the relationship between restrained eating and vegetarianism in college females, Appetite, 58, 319–325.
Hardcastle S., Thøgersen–Ntoumani C., Chatzisarantis N. (2015), Food Choice and Nutrition: A Social Psychological Perspective, Nutrients, 7 (10), 8712–8715.
Jollife, N., Archer, M. (1959), Statistical associations between international coronary heart disease death rates and certain environmental factors, Journal of Chronic Diseases, 9 (6), 636–652.
Keys, A., Menotti, A., Aravanis, C., Blackburn, H., Djordevic, B., Buzina, R., Dontas, A., Fidanza, F., Karvonen, M., Kimura, N. (1984), The seven countries study: 2,289 deaths in 15 years, Preventive Medicine, 13 (2), 141–154.
Koszowska A., Dittfeld A., Zubelewicz–Szkodzińska B. (2013), Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe, Hygeia Public Health, 48 (3), 279–284.
Larrieu, T., Layé, S. (2018), Food for Mood: Relevance of Nutritional Omega–3 Fatty Acids for Depression and Anxiety, Frontiers in Physiology, 9 (1047).
Nezlek J., Cypryańska, M., Forestell, C. (2020), Dietary similarity of friends and lovers: Vegetarianism, omnivorism, and personal pelationships, pobrane z: https://www.researchgate.net/p... (10.04.2021).
Wilthley C., Gunderson R. (2016), Public receptiveness to policies promoting plant–based diets: framing effects and social psychological and structural influences, Journal of Environmental Policy and Planning, 20, 45–63.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.